Μία από τις βασικές συμβουλές που δίνουν οι διαιτολόγοι είναι να κάνουμε μια εβδομάδα αποτοξίνωση, για να μπορέσουμε να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από όλες τις λιπαρές ουσίες και όσα μπλοκάρουν το πεπτικό σύστημα για την απώλεια βάρους.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι με τον όρο αποτοξίνωση εννοούν κυρίως την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηγματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά, τα οποία προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για να ελέγχουμε το σωματικό βάρος.
Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά. Όσο λοιπόν πιο απαλλαγμένο είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχουμε το βάρος μας.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε όταν κάνουμε αποτοξίνωση
Κόκκινο κρέας, ζάχαρη, junk food, αλάτι, γαλακτοκομικά (εκτός από το γιαούρτι), αλκοόλ και γενναίες δόσεις φαγητού θα πρέπει να μείνουν για λίγο στην άκρη κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αποτοξίνωσης
Συμπτώματα δείχνουν ότι χρειάζεται να ξεκινήσουμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης:
• Πονοκέφαλοι
• Κακή διάθεση
• Εύθραυστα νύχια και μαλλιά
• Κυτταρίτιδα
• Αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη μνήμης
• Δυσκοιλιότητα
• Φούσκωμα
• Χαμηλή ενέργεια
Ποιες οι τροφές πρέπει να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης
Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα: είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
Φασόλια σόγιας & αυγά: είναι πλούσια σε λεκιθίνη, ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χολής.
Οι super- τροφές που “καθαρίζουν” τον οργανισμό
Σκόρδο: έχει αντισηπτική και αντιική δράση, λόγω της αυξημένης του περιεκτικότητας σε αλυσίνη. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Συστήνεται να καταναλώνεται ωμό.
Λαχανάκια βρυξελλών: το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μιας και μέσω αυτού ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή τα ούρα.
Παντζάρια: ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, καθώς βοηθάει το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
Αβοκάντο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, πίτουρο, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα ωμή, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας της σε κάλιο, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τοξίνες από τον οργανισμό.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, φαγόπυρο): η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου.
Γιαούρτι: είναι πλούσιο σε προβιοτικούς οργανισμούς, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Παρότι αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή και οι ασθένειες μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα.
Ρόκα: το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό.
Τι πρέπει να προσέχετε
Δίαιτα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις ή σοβαρά νοσήματα.